ایران در طی چهل و یکسال گذشته در حوزه فناوری چنان قدرتمند ظاهر شده است که دیگر هیچ کشوری نمیتواند منکر آن شود.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ حمیده آقاجانی – امروز ۲۲ بهمن ماه ۱۳۹۸ در میدان آزادی و دوشادوش هم ۴۱ سالگی انقلاب را جشن میگیریم. آحاد مردم با هر تفکر سیاسی و با تمام مشکلاتی که بر زندگیشان جاری است، میآیند تا دوباره ثابت کنند که انقلاب ثمره خون شهدایی است که هر کدام میتوانستند کرسی از این کشور را داشته باشند، اما راه عزت کشور را در پیش گرفتند.
چه جوانهایی که از پشت نیمکت دانشگاه، راه عشق را رفتند؛ مردانی که اگر امروز بودند، حتما نقش آفرین در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی و ... میشدند؛ که میداند شاید نماینده مجلس بودند یا مخترعی که کشور را چند سال جلوتر میانداخت.
تقدیر، اما برای کشور روزهای سختی را نوشته است. جنگ و تحریم هر دو برای ابرقدرتها یک معنی را میدهد؛ سر زیر بار ظلم خم کردن! اما اینجا دیار رستم و سهراب است، دیار فریدون و کاوه. اینجا زادگاه شیرمردانی همچون باکری، چمران، تندگویان، زین الدین و باقریهاست؛ اینجا ایران است، سرزمینی که از هر قطره خون جوانان شهیدش یک جوان با صلابت دیگر به وجود آمده است.
ایران از اولین روز پیروزی انقلاب اسلامی تا همین امروز همواره آماج دشمنیها و کینهتوزیهای دولتمردانی بوده که به کشورگشایی و نفت خواری عادت کردهاند؛ سالهاست واردات دارو به این کشور ممنوع و محدود است؛ قطعات الکترونیکی به سختی به کشور میآید؛ دستگاههای پیشرفته به ایران فروخته نمیشود و هزاران مشکل دیگر که با هیچ لبخند دیپلماتیک و مذاکرهای قابل حل نبوده و نخواهد بود.
اگر قرار بود بنا را بر دست روی دست گذاشتن بگذاریم که حالا این مرز و بوم را خس و خاشاک برداشته بود و فرقی با کشورهای جهان چهارمی نداشتیم، اما شواهد و قرائن حاکی از آن است که ایران سرفراز در بسیاری حوزههای علمی نه تنها دستی بر آتش نداشته بلکه توانسته هم ردیف با کشورهای توسعه یافته قرار گیرد.
کدام قدرتی جز عزم، اراده و باور قلبی موجب میشود تا جوانان این آب و خاک از جان مایه گذاشته و کاری کنند کارستان. امروز جوانان ایرانی در تولید علم به اذعان معتبرترین مجلات علمی جهان در بین ۱۰ کشور اول جهان قرار دارند. در حال حاضر نزدیک به ۴۶۰۰ شرکت دانش بنیان در حوزههای علمی و فناوری مشغول فعالیت هستند و ماحصل این تلاشها به قطع وابستگی به بسیاری از کالاهای اساسی شده است.
پیر فرزانه انقلاب شاید تنها مسئولی در این کشور است که در حرف و عمل به جوانان باور دارد و از همان دهه هشتاد همواره با آینده نگری مسئله توسعه علم و قطع وابستگی به نفت را در صحبتها و دیدارهایشان مطرح کردهاند. رهبر معظم انقلاب در اولین روز از سال ۱۳۹۵ در صحن جامع رضوی در سخنرانیشان به مسئله لزوم توجه به دانشبنیانها اشاره و میفرمایند: «بخشهایی در اقتصاد ما وجود دارد که مهم و دارای اهمّیت است؛ مثلاً بخش نفت و گاز یا بخش تولید موتور که برای خودرو، برای هواپیما، برای قطار، برای کشتی مورد استفاده است، این بخشهای حسّاس و مهم، دانشبنیان بشود. اینکه ما میگوییم اقتصاد دانشبنیان [این است]. جوانهای ما، دانشمندان ما نشان دادهاند که میتوانند نوآوری کنند، میتوانند ما را از آن سطحی که در فنّاوری داریم بالاتر ببرند. خب، این کار کوچکی است که موشک بُرد بلند را جوری تنظیم کنند که در دوهزار کیلومتری با انحراف دو متر یا پنج متر به هدف بخورد؟ خب آن مغزی که می تواند این کار را بکند، در موارد گوناگون دیگر هم می تواند؛ مثلاً فرض کنید که سطح موتور خودرو را با یک پیشرفتی بالا ببرد که فرض کنیم مصرفش کم بشود، یا موتور قطار را به فلان شکل بهوجود بیاورد؛ میتوانند. همین الان در کشور ما بنگاههای اقتصادی و تولیدیای وجود دارند که کارهایی که آنها انجام می دهند و تولید می کنند، یا از مشابه خارجیاش بهتر است یا برابر آنها است؛ همین الان داریم؛ خب اینها را باید تقویت کرد. پس بنابراین دانشبنیان شدنِ بخشهای مهمّ اقتصاد داخلی، یکی از کارهایی است که در اقتصاد مقاومتی شرط است و بایستی انجام بگیرد.»
حالا دیگر در این کشور نیاز به برخی داروهای زیستی رفع شده است. جوانان ایرانی با تولید حداقل ۲۲ داروی زیستی توانستهاند سالانه حداقل یک میلیارد دلار ارزآوری داشته باشند، کما اینکه بسیاری از کشورهای همسایه مشتاق حضور شرکتهای ایرانی در کشور خود بوده و بازار خوبی برای این محصولات به شمار میروند.
ما از واردات یک چیپ الکترونیک محرومیم، اما با اقتدار ماهواره به فضا میفرستیم و این یعنی فعل خواستن در بین جوانان سالهاست صرف شده است. فارغ از هر نتیجهای که به دست میآید اگر کمی عزت نفس داشته باشیم باید بدانیم کار بزرگ که نه یک اتفاق خارج از باور در این سرزمین رخ داده است؛ هر پرتاب ناموفق یعنی یک پیروز، هر شکست درسی میشود برای بهبود ماهوارههای نسل بعدی، مگر کشورهای دیگر از کجا شروع کردند، آنها هم بارها زمین خوردند که امروز زبانشان برای یک جهان دراز است، حتی در مدار قرار نگرفتن یک ماهواره برای آنها که بودجه میلیاردی در اختیار دارند هم خارج از انتظار نیست و امروز شاهدیم بسیاری از کارشناسان خارجی دیگر توان نفی و انکار کشوری قدرتمند همچون ایران را ندارند.
امروز در حوزه هستهای و سلولهای بنیادی نه تنها وارد کننده نیستیم بلکه علم و فناوری را صادر میکنیم. حالا دیگر در رتبه چهارم فناوری نانو ایستادهایم و هیچ ابرقدرتی با تمام گستاخیهایش توان رویارویی با ما را ندارد مگر اینکه به اهرم ظالمانه تحریم متوسل شود.
امروز در تولد ۴۱ سالگی انقلاب هر چه هست، کم یا زیاد حاصل تلاش جوانانی است که خون شهدا را سرلوحه خود قرار داده و به جای سفر به آن سوی مرزها سختی را به جان خریده و مایه خیر و برکت در کشور شدهاند.